Människor över hela världen älskar kaffe. Drycken passar i många olika sammanhang, oavsett om det är för att umgås med vänner, piggna till på morgonen eller slappna av med en bra bok. Det är en av världens mest populära drycker och det finns många olika varianter. I Sverige är bryggkaffet den populäraste varianten, men under de senaste 20 åren har espressobaserade drycker haft ett enormt genomslag. När du besöker ett kafé i Sverige hittar du ofta en lång lista med olika kaffesorter. Här kan du läsa mer om de olika varianterna så att du lättare kan välja nästa gång du besöker ett kafé.

Bryggkaffe

Bryggkaffe är den vanligaste kaffevarianten i Sverige och det är vanligtvis den sort du får när du beställer ”en kopp kaffe”. Den bryggs på finmalda kaffebönor med hjälp av bryggtratt och pappersfilter.

Espresso

En espresso är en stark kaffe som serveras i liten mängd, ofta cirka 2-4 centiliter. Ofta kan man beställa en enkel eller en dubbel espresso. Kaffet är mycket intensivt och täcks av en krämig hinna. Espresson tillverkas i en speciell espressomaskin och utgör basen i många andra kaffevarianter.

Latte

En latte serveras i ett långt glas och utgörs av en espresso och varm och krämig mjölk.

Cappuccino

En cappuccino serveras vanligtvis i en kopp och utgörs av en espresso, varm mjölk och skummad mjölk. Det är vanligt att dekorera cappuccinon med kanel eller chokladpulver.

Americano

En americano utgörs av en espresso utspädd med varmt vatten. Denna dryck påminner om bryggkaffet, men är espressobaserad.

Macchiato

En macchiato är en espresso toppad med lite skummad mjölk.

Café au Lait

Café au lait är ett franskt namn som ordagrant betyder ”kaffe med mjölk”. Denna kaffedryck består till hälften av bryggkaffe och till hälften av varm mjölk.

Flat white

En flat white utgörs av en espresso samt varm mjölk. Denna variant har mindre mjölk än en cappuccino, vilket gör den starkare och mer intensiv.