Att fikakulturen är väletablerad i Sverige råder det inget tvivel om. Svenskar älskar sitt kaffe och den lilla paus som fikastunden innebär. Här kan du läsa mer om vad begreppet fika faktiskt innebär samt varför du borde göra det oftare.

Vad är fika?

Fika är både ett verb och substantiv och betyder en kaffepaus. Det förknippas med att ta en paus, umgås och såklart dricka kaffe. Ofta ackompanjeras kaffet med söta tillbehör, så kallade fikabröd, till exempel bullar eller kakor. En fika kan såldes innebära kaffet och bakverken eller själva handlingen att konsumera dessa. Ordet kommer ursprungligen från kaffi som var namnet för kaffe. När bokstäverna kastades om av misstag föddes begreppet.

Att fika är en mycket viktig del av den svenska kulturen. Det sker på arbetsplatser över hela landet, ofta schemalagt, samt mellan vänner och familj. Även jobbintervjuer kan ske över en kopp kaffe på ett kafé. Det vanligaste är att fika mellan måltiderna, det vill säga på förmiddagen eller på eftermiddagen. Det går att göra det i princip var som helst så länge det finns tillgång till kaffe och något sött. Vanliga platser är kaféer, i hemmet, på arbetsplatsen och utomhus.

Fördelar med att fika

Fikakulturen har en lång historia av att vara ett socialt umgänge. Det finns många fördelar med denna kaffepaus, bland annat följande:

  • Det ger en möjlighet att lära känna någon bättre. Det är en mycket avslappnad form av umgänge vilket ger goda möjligheter för samtal och således lära känna någon bättre.
  • Det är ett bra sätt att umgås. På många svenska arbetsplatser finns en tradition med fikapauser, ibland både på för- och eftermiddagen, då medarbetarna ges möjlighet att umgås och samtala. Det är lika populärt bland föräldralediga och ungdomar att träffas för en fika där det enda syftet är att umgås.
  • Det är avkopplande. Att ta en kaffe och unna sig någon sötsak är för många mycket avslappnande. Både hjärnan och kroppen kan slappna av.
  • Det är gott. Svenskar älskar kaffe såväl som sötsaker och de flesta skulle nog inte tacka nej till kaffe med en kanelbulle.
  • Det ger dig egentid. Även om de flesta fikar med andra människor blir det allt vanligare att göra det på egen hand. Detta ger en välbehövd egentid där man i lugn och ro kan ägna sig åt saker som inte hinns med i den hektiska vardagen. Detta kan exempelvis handla om att läsa en bra bok, studera ett nytt språk eller läsa tidningen. Oavsett intresse och hobby kan fikastunden vara det perfekta tillfället att ägna tid åt detta.