Att sjunka ned på ett mysigt kafé med en bra bok och en god kopp kaffe är för många definitionen av avkoppling. Böcker är ett utmärkt sätt att försvinna in i en annan värld för en liten stund. Att läsa är även bra för hjärnan eftersom den måste anstränga sig betydligt mer än om du tittat på en film. Svenskars läsande har minskat de senaste åren i takt med den digitala utvecklingen. Istället för att läsa böcker spenderar vi mer tid med mobilerna och vid andra skärmar. Detta är varken avslappnande eller bra för ordförrådet. Känslan som man får av att läsa en bra bok är något som inte kan ersättas av digitala skärmar. Böckernas värld är stressfri och låter hjärnan jobba och koppla av på samma gång. Därför bör du unna dig egentid på ett kafé med en riktigt bra bok. Här får du några boktips som passar utmärkt tillsammans med en rykande kopp kaffe.

Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Den gamle och havet är en riktig klassiker. Denna bok är relativt kort vilket lämpar sig utmärkt för ett kafébesök. Boken gavs ut år 1952, men är lika aktuell idag. Det är ett av Hemingways mest kända verk och handlar om en fiskares kamp mot havet. Den gamle fiskaren Santiago befinner sig till havs under många dagar utan att få napp. Han drömmer om att få en riktigt stor fisk och någonstans inom sig vet att han att hans dröm kommer att slå in förr eller senare. På den 85-de dagen får han napp och på krocken har han den vackraste fisken han skådat. Det blir en lång och tuff kamp mot fisken som drar honom allt längre ut till havs. Därefter följer en lång kamp mot hajarna som vill äta upp hans vackra fisk. ”Den gamle och havet” är en symbolisk bok med många metaforer. Den handlar om en människas liv och drömmar, motgångar, livsglädje och kamp. Bokens budskap är att hoppet är det sista som överger människan. Det är en otroligt vacker och filosofisk bok som passar perfekt för dig som vill ha en bok som väcker många tankar.

1Q84 av Haruki Murakami

1Q84 är en trilogi av den japanske författaren Haruki Murakami. Böckerna utspelar sig i Tokyo under år 1984. Det finns dock en parallellvärld, 1Q84, som pågår samtidigt som den övriga världen. Böckerna är Murakamis internationella genombrott och har gett honom miljontals fans över hela världen. Till en början kan det vara lite svårt att förstå vad som försiggår, men när du väl kommit in i berättelsen är det omöjligt att sluta läsa. En perfekt bok för dig som vill försvinna till en annan värld.

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

Män som hatar kvinnor är den första boken i den otroligt populära trilogin av Stieg Larsson. Denna spännande bok passar perfekt för dig som vill ha en bok som är svår att lägga ifrån sig. I boken porträtteras Sverige som ett kaffedrickande land och det är ett stort fokus på kaffe och kaféer i Stockholm. Detta gör den särskilt passande att läsa på ett kafé för att känna sig som en av bokens huvudpersoner.